mercoledì 3 febbraio 2016

WŁOSKIE RÓŻE KARNAWAŁOWE (Le SCORPELLE)

Bardzo efektowne, kolorowe, pachnące miodem i cytryną
Na "płatkach" róż gromadzi się słodziutki miód, który posypany jest cukiereczkami  nawiązującymi do kolorowego karnawału.




















Składniki 
 na ciasto:
500 g mąki, 1 jajko, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 50 g masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżka spirytusu lub wódki, ok. 200 ml białego wina, skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
do smażenia:
2 l oleju arachidowego lub słonecznikowego lub smalec
 do dekoracji:
ok.200 ml miodu, kolorowe cukiereczki


Przygotowanie:
1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Dodawać powoli białe wino (tyle ile zabierze ciasto)  i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta,
2. Uformować kulkę, przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
3.Wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.


4. Rozwałkowane ciasto kroić przy pomocy radełka w paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości ok. 50 cm.

5. Sklejać  ze sobą dwie przeciwległe krawędzie w odległościach co ok. 4 cm.


6. Zacząć zwijanie róży sklejając początek wężyka z 3 płatkiem.








7. Kontynuować sklejanie róży sklejając odpowiednie płatki ze sobą (im luźniej tym lepiej).

8. Przygotowane róże smażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu około połowy porcji najlepiej zmienić olej i smażyć pozostałe róże.





9. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
10. Miód podgrzać w rondelku, dodać parę łyżek wody, żeby go rozrzedzieć.
11. Róże obficie polać ciepłym miodem i posypać cukiereczkami.

Buon Appetito!

1 commento:

  1. Apetyczne :)
    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "W krainie miodem płynącej..."

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...