martedì 19 gennaio 2016

MAKARON ORECCHIETTE z BROKUŁEM, BOCZKIEM i CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI (ORECCHIETTE con BROCCOLI, PANCETTA e CROSTINI di PANE)

Brokuł to takie warzywo, którego Włoch nie wyobraża sobie w połączeniu z innym makaronem niż  orecchiette czyli uszka.  Jedno z moich ulubionych połączeń. Pyszny! Lekko pikatny z miękkim brokułem i chrupiącymi grzankami. 















Składniki (na 4 porcje):
400 g makaronu orecchiette, 1 duży brokuł (ok. 500 g), 100 g lekko wędzonego boczku, 50 g czerstwego chleba, 1 ząbek czosnku, ostra papryczka peperoncino, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brokuła podzielić na różyczki (z dużą częścią łodygi) i ugotować, musi być miękki, ale nie rozgotowany (najlepiej na parze lub w garnku ciśnieniowym, zajmie to tylko 5 min). Ugotowanego brokuła podzielić na mniejsze kawałeczki.  2. Chleb pokroić na kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy i podpiec chleb tworząć chrupiące grzanki. Ściągnąć z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzać ok. 1 łyżkę oliwy, dodać boczek pokrojony w drobną kosteczkę  i poczekać, aż troszkę się wytopi i przyrumieni, dadać  dodać czosnek (w całości) i papryczkę. Przez chwię podsmażyć, a następnie dodać  brokuła, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć przez ok.2 min.
3. W międzyczasie w osolonej  wodzie ugotować al dente makaron.
4. Odebrać do kubka trochę wody, w której gotował się makaron.  A następnie  odcedzić go i dodać na patelnię z brokułem (czosnek usunąć z patelni).
Dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dodać trochę odebranej wody). Na koniec wymieszać z grzankami polać odrobiną oliwy i podawać.
Buon Appetito!







































Rady:
Komu zależy na tym aby brokuł zachował ładny zielony kolor, zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu należy wrzucic go do miski z lodowata wodą (do wody można dodać ostki lodu).

Kto chce uzyskać bardziej kremową konsystencję makaronu. Należy w pkt. 3  dodać trochę wody w której gotuje się makaron, przykryć patelnie i dusić do momentu, aż brokuł zacznie sie rozpadać ok. 5min. (zależy jak miękki był brokuł po ugotowaniu).
Ja polecam wypróbować moją wersję

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...