lunedì 15 febbraio 2016

POMIDOROWE SERCA z RICOTTĄ PACHNĄCE BAZYLIĄ (CUORI RIPIENI di RICOTTA al PROFUMO di BASILICO)

Takie ravioli w kształcie serduszek mogą być swalentynkowym pomysłem na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. A do tego jakie smaczne….Polecam od serca;)
Składniki:
na ciasto:
0,4  kg mąki, 3 jajka, ok. 100 ml letniej wody, 
ok. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta  soli
na nadzienie:
250 g ricotty, 50 g startego sera typu parmezan, 100 g startego sera typu parmezan
1 jajko, 1 ugotowany średni ziemniak, 6 listków świeżej bazylii, sól, czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowa (wg uznania)
dodatkowo:
białko lub ewentualnie woda  do posmarowania ciasta
ok. 150 g masła, ok. 50 g startego sera typu parmezan, świeża bazylia

Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka i dodać koncentrat. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Jak masa jajecznia zgęsnieje zacząć zagniatać ciasto rękami i  dodawać po troszkę  wody(tyle ile 'zabierze ciast'). Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.  Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min.0,5  godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
2.W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce połączyć ze sobą przeciśniętego przez praskę ziemniak, ricottę (odcedzoną na sitku z serwatki),  starty na drobnej tarce parmezan,  jajko, pokrojone drobno listki bazylii. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie wstawić do lodówki.
3. Ciasto podzielić na części. Porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na cienki placek (stolnicę w razie potrzeby podsypywać mąką). Nałożyć (w odstępachw ok. 3  cm od siebie) farsz (ok. 1  łyżeczki na 1 serduszko). Ilość farszu i odległość zależy od wielkości foremki- serduszka jakim dysponujecie. Ciasto naokoło farszu posmarować rozkłóconym białkiem lub wodą.
4.Teraz przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a następnie foremką wycinać serduszka (z farszem znajdującym się w centrum).
5.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 5-7 minut (zależy od grubości ciasta).
6. W międzyczasie na głębkiej patelnię roztopić masło, dodać parę liskówbazylii .Ugotowane serca wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem,  delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii.
Buon Appetito!












Rady:
Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny.
Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt. 3 i 4.


                               Walentynki 2016 - Czym TO się je?

1 commento:

  1. Przepiękne!
    Prawdziwie walentynkowe...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...