mercoledì 20 gennaio 2016

KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA)

Pyszny deser na ciepło, cudownie pachnący miodem, cytryną i korzennymi przyprawami. Przygotowuje się go w 10 min. na patelni. 

Składniki:
3 duże dojrzałe owoce kaki, 1 łyżka  masła, 4 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, skórka z pomarańczy lub mandarynki (opcjonalnie), parę goździków, 3 gwiazdki anyżu, 1 kawałek kory cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu w proszku







Sposób przygotowania:
1.  Umyć owoce.
2.  Usunąć liście, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
3. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć pokrojone owoce, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i goździki, wycisnąć na owoce sok z cytryny. Smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż owoce będą miękkie (tak żeby można było w nie wbić widelec bez oporu). Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach. 
4. Przygotować sos. Na patelnię dodać miód, szczyptę cynamonu, gałki muszkatałowej i ewentualnie skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Lekko zredukować sos do syropistej konsystencji. Polać nim owoce na talerzach, można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.
Rady:
Deser będzie jeszcze bardziej wykwintny podany z gałką lodów waniliowych.


                                    W krainie miodem płynącej - edycja 2

1 commento:

  1. Cudownie pachnący deser na zimowy czas :)
    Dziękuję za udział w akcji "W krainie miodem płynącej..."

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...